Familjen Pankhurst och suffragetterna
Familjen Pankhurst och suffragetterna

Familjen Pankhurst och suffragetterna

När man talar om kampen för kvinnlig rösträtt tänker många på suffragetterna, fast de egentligen bara var en liten del av rörelsen. Kanske det är så att suffragetterna lyfts fram mest då de utförde några av de mest spektakulära aktionerna för att lyfta frågan om att ge kvinnor demokratiska rättigheter jämlika med männen. Ordet suffragett var från början en nedsättande term som myntades av tidningen Daily Mail för att syfta på kvinnorna i ”Women’s Social and Political Union”. Men de engelska kvinnorna som arbetade för lika rösträtt tog till sig ordet och började använda det själva för de i rörelsen som använde sig av mer militanta metoder.

Familjen Pankhurst

Christabel Pankhurst grundade tillsammans med sin mor Emmeline Pankhurst och systern Sylvia Pankhurst den brittiska kvinnorättsrörelsen WSPU. Christabel Pankhurst deltog år 1905 i en frågestund där liberalen Edward Grey precis hållit ett tal. Precis när frågestunden skulle börja reste sig Christabel upp, tillsammans med sin vän, suffragetten Annie Kenney. Christabel vecklade ut en banderoll där det stod ”Votes for Women”. Aktionen utvecklade sig snart i tumult där kvinnorna revs blodiga och fördes ut på gatan av poliser. Annie Kenney och Christabel Pankhurst dömdes till att sitta sju dagar i fängelse. Denna händelse väckte stor uppmärksamhet, då de var välutbildade kvinnor som kom från övre medelklassen. De ansågs ha utsatts för ett övergrepp från statsmakten, och sågs av allmänheten som hjältar. Här påbörjades suffragettrörelsen, som med åren fick utföra en allt mer intensiv kamp för kvinnors rösträtt.

Världskrig lade grunden för ny kvinnosyn

Som det dokumenteras på The Women’s Suffrage Project var det ett stort problem för suffragetterna att dåtidens parlament bestod av endast män som vägrade ge kvinnor rösträtt. Suffragetterna var då tvungna att övertyga dem med alla medel att detta var rätt sak att genomföra. I dåtidens Storbritannien fanns det en allmän hållning kring hur folket såg på kvinnor som grupp, och att överkomma dessa fördomar var ett stort hinder. Den viktorianska synen var att kvinnor och män hade helt olika karaktärer och kvalitéer, och att de därför behövde anta olika roller i samhället. Kvinnans roll skulle vara att ta hand om hem, make och barn. Medan mannen skulle vara ute i världen, i politik och arbete. Den allmänna åsikten var att om kvinnor började ta roller utanför hemmet, som att bli politiskt engagerade, skulle deras familjer inte få tillräckligt med uppmärksamhet. Men första världskriget förändrade allt detta, där kvinnorna bidrog mycket till samhället under kriget. Andelen anställda kvinnor ökade från 24 % upp till 37 %, allt detta under de få åren mellan 1914 och 1918.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *