Kvinnor som banat ny väg
Kvinnor som banat ny väg

Kvinnor som banat ny väg

Suffragetterna och den svenska kvinnorättsrörelsen var fylld av modiga kvinnor som banade väg för större jämlikhet och bättre möjligheter för kvinnor. Detta är vad feminismen vill uppnå, en bättre och mer jämlik värld för alla. Ett område där kvinnor diskriminerats i många år är sporten, där endast män tillåtits delta i olika grenar. Bland de pionjärer som vågat ta plats och förflytta gränser hittar vi tennisspelaren Billie Jean King och maratonlöparen Kathrine Switzer.

Billie Jean King

Den amerikanska tennisspelaren Billie Jean King rankades som världsetta mellan år 1966 till 1968, därefter år 1971 och 1974. Hon har totalt vunnit tolv singeltitlar i sina Grand Slam-turneringar, där sex togs i Wimbledonmästerskapen, fyra vanns i US Open och en vardera i Franska öppna (Tournoi de Roland-Garros) och Australien Open. År 1973 besegrade också den då 29-åriga Billie Jean King den tidigare proffsspelaren Bobby Riggs i en match som kallades ”kampen mellan könen”.

Kathrine Switzer

Kathrine Switzer är en amerikansk maratonlöpare, TV-kommentator och författare. År 1967 sprang hon som första kvinna Boston Marathon, som en registrerad deltagare. Tekniskt sett fanns det vid denna tid inga särskilda regler vad gällde vilka kön som fick delta i Boston Marathon. Men AAU:s regler som styrde maratonloppet sade att kvinnor inte fick delta när loppen hade en viss längd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *