TERF:s
TERF:s

TERF:s

Eftersom feminism handlar om lika rättigheter och att förbättra samhället blir många förvånade när de läser om TERF:s eller ”trans-exclusionary radical feminists”. Förkortningen brukar användas om feminister som anser att transkvinnor inte är kvinnor, och som motsätter sig transpersoners rättigheter. Feminister som är transinkluderande menar att TERF:s är transfober, och förkortningen TERF används numera som en förolämpning.

Kontroversen kring J. K. Rowlings uttalanden

Författaren J. K. Rowling är berömd världen över för sina böcker om den unge trollkarlen Harry Potter som utbildar sig på trollkarlsskolan Hogwarts, samtidigt som han tillsammans med sina vänner slåss mot den onde Voldemort. Men för ett par år sedan blev författaren uppmärksammad för sina transfobiska uttalanden på Twitter. Hon raljerade över en rubrik som innehöll orden ”människor som menstruerar”, och reaktionerna kom snart från tusentals följare som menade att hennes tweet var respektlös och transfobisk.

Den amerikanska organisationen GLAAD som arbetar för HBTQ-rättigheter kommenterade J. K. Rowlings inlägg med att hon hade lierat sig med en snedvriden ideologi, och att det år 2020 inte gick att ursäkta den här sortens beteende. Författaren har fått kritik för liknande uttalanden tidigare, då hon försvarat transfobiska citat från forskaren Maya Forsater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *